Veredelen van nieuwe rozen vergt geduld…

Het veredelen van rozen is zowel een kunst als een wetenschap voor geduldige,
detailgerichte individuen die een heldere kijk hebben op de ontwikkelingen in de bloemenindustrie. Normaal gesproken duurt het proces van het naar de markt brengen van een nieuwe roos ongeveer vijf jaar en worden kruisingen op de volgende wijze gedaan:

Stuifmeel wordt vergaard uit de meeldraad, het mannelijke deel van een bloem die uit het filament en het helmhokje bestaat. Het proces bevat het verwijderen van de helmhokjes van de geselecteerde ouder en deze in een petrischaal te plaatsen totdat ze voldoende opgedroogd zijn om het stuifmeel van de rest van het helmhokje te kunnen scheiden. Tegelijkertijd wordt er van de rozenplant, die in het proces als vrouw gebruikt gaat worden, de meeldraad verwijderd en blijft de stamper met stigma, stijl en eierstok achter.

Over het algemeen worden de stuifmeelkorrels met een klein penseel op het kleverige stigma aangebracht.
Het duurt enkele maanden voor de rozenbottel, het fruit, om zich te ontwikkelen. Niet alle kruisingen resulteren in een rozenbottel. Als de bottel zich gevormd heeft, met daarin tot 25 zaden, worden de zaden verwijderd en voor ongeveer drie maanden verkoeld: dit wordt gedaan om de winter in gematigde klimaten na te bootsen.

Circa 15 tot 30 procent van het zaad zal zich vervolgens ontkiemen. Geen twee rozenzaden hebben precies dezelfde genencombinatie. Dan begint het selectieproces, met kleur, vorm, aantal bloemblaadjes, grootte, doornen enz. Van 50,000 zaden, geproduceerd uit ongeveer 4,000 kruisingen, worden de circa 10,000 individuele planten geplant.

Het merendeel van de zaaiingen wordt zo spoedig mogelijk geëlimineerd om zo te kunnen focussen op degenen met mogelijkheden. Wanneer de aantallen tot ongeveer 150 afnemen, worden de hoeveelheden van elke code uitgebreid om het vaasleven, de gevoeligheid voor ziektes, transport en dergelijke te kunnen testen.

Om de geschiktheid onder verschillende klimatologische omstandigheden te bepalen, wordt de selectie ook in andere delen van de wereld getest, waaronder Ecuador en Kenia.. Zodra een ras alle proeven met succes heeft doorstaan, moet het ras tot commerciële hoeveelheden worden gereproduceerd. Het krijgt dan een merknaam en wordt op de markt gebracht.